Intenzivně využívané pastviny. Jak ošetřovat? Jak udržovat?

Intenzivně využívané pastviny. Jak ošetřovat? Jak udržovat?

Dnešní článek Vám nabízím v březnovém čísle časopisu Koně & Lidé.

Tady malá ochutnávka z článku:

„…………

Ale co pokládáme za nejdůležitější, je sbírání koňského trusu z celé používané plochy.

Máme k dispozici 6,5 ha pro 7 koní. Ruční sběr nepřipadá v úvahu a proto ke sběru používáme sběrač koňského trusu – Kliener.

Je to novinka na českém trhu. Účinnost sběrače zajišťuje speciálně tvarovaný naběrací nůž, který nastavením pomocí pákového mechanismu vůči terénu umožňuje spolu s opěrnými kolečky efektivní nabírání hmoty bez poškození travního drnu.

Přes zadní zaoblenou hranu lze sběrač následně překlopit a vyklopit tak celý obsah najednou. Kliener umožňuje nejen nastavení sběrného nože vůči terénu, ale i nastavení výšky uchycení oje vůči tažnému vozidlu.

Navíc dvojí kloubový závěs oje, kluzné lišty a také vyvážení hmotnosti zařízení umožňuje efektivní kopírování terénu na rovině i ve svahu. Opotřebitelné části zařízení – kluzné lišty a naběrací nůž jsou vyměnitelné a dají se objednat jako náhradní díly. Unikátnost řešení sběrače byla potvrzena v dubnu 2018 vydáním patentové ochrany ve formě užitného vzoru.

Díky takovému pomocníkovi sbíráme homolky pravidelně po celý rok. Pouze když leží sníh, máme přestávku. Sebraný trus spolu s hnojem z přístřešků necháme na hromadě přímo na louce projít kompostovacím procesem. Máme tak jistotu, že veškerá vajíčka parazitů budou zničená.

……..“

Celý článek si můžete přečíst v časopise Koně & Lidé. Objednat si ho lze na https://www.konealide.cz/2020/brezen-2020/.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *