V zimě čisté výběhy? Sci-fi nebo realita?

V zimě čisté výběhy? Sci-fi nebo realita?

Máme 6 koní a v zimě k dispozici 4,5 ha výběhu. Jistě to znáte, když napadne sníh, nelze homolky na tak velké ploše uklízet. Většinou jsou přimrzlé a ve sněhu se opravdu složitě hledají. Jestliže častěji sněží a je opravdu mráz, zdá se výběh čistý. Ráno přijdete nakrmit koníky a čeká na Vás takováto scenérie a Vy si říkáte: “ To je ale nádhera, ta zima je kouzelná.“

Letos to u nás trvalo 4 týdny, kdy většinou sněžilo, byl mráz a úklid výběhu nebyl možný. Uklízeli jsme jen okolo přístřešku.

A koníci měli stále pěkně čisto.

Ale pak přišla obleva. Pár dní tepla, začalo pršet, sníh šel dolů a odhalil ten nepořádek a všude přítomné homolky. Po těch týdnech nebylo kam šlápnout.

Všude, kam jsme se podívali, ležely homolky.

Do jara to takto určitě nevydrží. Ale co s tím? Půda je měkká a rozhrnout homolky lučními bránami není v tomto období moc dobrý nápad. Nejen, že riskujeme mechanické poničení travního drnu, ale navíc si můžeme kontaminovat plochu parazity z takto vytvořeného čerstvého hnoje. Nezbývá, než homolky posbírat.

Je opravdu sci-fi, chtít s minimem úsilí čistý výběh i v zimě? Ne, se sběračem trusu to šlo velmi rychle. Stačily tři dny oblevy, aby sníh z větší části výběhu odtál. Potom 2 hodiny práce a 4,5 ha výběhu byly zase čisté.

Pravda, byla to tak trochu špinavá práce, ale ten výsledek stojí za to.

I když jsme jezdili i po rozbahněných místech, okolo vchodu k přístřeškům je v takovém počasí vždy rozbahněno, Kliener nabíral jen homolky.

A zatímco jsme jezdili a sbírali, koníčci ve vedlejším výběhu odpočívali.

Po dvou hodinách práce jsme sice čtyřkolku se sběračem nepoznávali, ale 4,5 ha výběhu byl zbaven 90% veškerého trusu.

Je jedno, zda je sníh a mráz týden nebo měsíc. Přes zimu lze vždy využít pár dní oblevy a se sběračem během pár chvil dosáhnete opět čistého výběhu. Práce s ním je jednoduchá a hlavně rychlá.

Používáme Kliener už třetím rokem a jinak bychom už výběhy neuklízeli. Samozřejmě, sběrač není schopen vysbírat homolky na 100%, ale i těch 90-95% sebrané hmoty za pár chvil je obrovská pomoc při úklidu menších nebo větších ploch. O ten zbytek se postarají ptáčci, broučci, slepičky, déšť nebo mráz. A na jaře se můžeme těšit na krásnou a čistou pastvu, i když měli koníci celou zimu pastvu k dispozici jako výběh.

A co dělá Kliener když ve výběhu leží sníh? Nezahálí, pomáhá nám s přesouváním sena.

www.kliener.cz


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *