Už žádné nedopasky!

Už žádné nedopasky!

Znáte to? Koníčkům dáte k dispozici velkou louku a těšíte se, že máte vystaráno. Koníci si budou užívat volný prostor a budou rovnoměrně vypásat celou plochu. To jsme si mysleli. Ale realita byla celkem odlišná. Alespoň u nás.

V prvních měsících vše vypadalo dobře. Ale koníci si vytvořili plochy, kam chodili na záchod a ty pak nechávali netknuté, zarostlé a bujné. Během času se louka změnila v ostrůvky naprosto vypasené plochy, téměř až ke kořínkům a hned vedle ostrůvek bohaté, zelené trávy, která roste a roste. A navíc se začaly rozmáhat různé plevely – šťovíky, bodláky, jetel plazivý a další. Prostě nedopasky.

Květen 2016
Červenec 2016

Napřed jsme nedopasky jen mulčovali, ale trus tam zůstával a koníci už tuto plochu nechtěli ani jako záchod a rozšiřovali takové plochy dál a dál.

Tak jsme začali záchody nárazově uklízet od trusu a až pak jsme je zmulčovali. Ale výsledek nebyl o nic lepší. Nakonec se nedopasky nebezpečně zvětšovaly. Plevel se díky tomu rozšiřoval.

Tato situace nás doslova donutila začít trus z louky pravidelně odklízet. Napřed jsme to dělali ručně, používali jsme mistovací vidle a kolečko nebo valníček za traktor. Snažili jsme se denně. Strávili jsme s touto prací hodně času a byla to velká dřina. Kolečko je těžké, trus z trávy nešel pořádně sebrat, házení do valníčku taky žádná hitparáda. Dokud byli koně na jaře na omezené ploše, docela to šlo a strávili jsme s touto prací hodinu a půl denně. Ale když po senoseči šli koně na celou 6,5 ha louku, nebyla možnost, síla a ani čas celou plochu pravidelně odklízet.

Ale našli jsme řešení. Už dva roky uklízíme celou louku pomocí sběrače koňského trusu Kliener. Jednou týdně věnujeme úklidu celé louky 1,5 hodiny a můžeme se pochlubit – naše pastvy jsou dnes krásné, rovnoměrně vypasené, bez nedopasků, bez plevele.

Červen 2019
Červen 2019
Červen 2019

Ano, odklízet koňský trus z louky se opravdu vyplatí. Nejen, že taková louka je bezesporu zdravější pro koníčky, ale díky úklidu

„…už žádné nedopasky!“

Červen 2019
Červen 2019
Červen 2019
Červen 2019

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *