Zima v plném proudu, ale…

Zima v plném proudu, ale…

Zima je v plném proudu, ale já se už těším na nadcházející sezónu. Už přemýšlím nad tím, co vše musím udělat na louce hned z kraje jara, kdy bude možné vyjet se zemědělskou technikou. Přemýšlím, jaký kompost rozvést po louce a zapravit do půdy, jak rozvrhnout výběhy, aby si jednotlivé plochy dostatečně odpočinuly. Nebude dlouho trvat, jaro k nám vtrhne a opět, jako každý rok, bude jen pár dnů, kdy je možné udělat vše potřebné, aby pastviny a výběhy sloužily našim koníčkům tak, jak mají a byly přínosem. Prostě a jednoduše plánuji ošetření pastvin a výběhů.

Proč vlastně se zabývat otázkou: „Jak udržovat a ošetřovat pastviny?“  Vždyť stačí mít kus louky, pustit koníky do prostoru, dát jim tam případně jeden přístřešek a nechat je tam. Znám i výrok používaný mezi některými koňáky: „Vždyť je to kůň, ten vydrží všechno!!“ 

Ale opak je pravdou. Jestliže necháme koníky samostatně hospodařit na nějakém prostoru, zjistíme po čase, že ta bujná tráva, která tam byla na začátku, už dávno není. Části jsou vypasené do kořínků, jiné části jsou sice bujné, ale koňmi netknuté a na celé ploše se daří více mechu, plevelu a nebezpečným bylinám, než trávě. Samozřejmě se v takovém případě velmi dobře daří parazitům, kteří mohou zkomplikovat zdraví našich miláčků. A čím je stádo na ploše větší, tím je situace horší. 

Bohužel, rozmary počasí a období sucha, která nás postihují poslední roky, způsobují, že tráva pořádně nedorůstá a dokonce se střídá období, kdy v pastevní sezóně neroste vůbec. A opět se v takovém období daří lépe plevelu, nebezpečným bylinám a samozřejmě parazitům. 

A právě proto musíme věnovat pastvinám nemalou péči. 

Intenzivně využívané plochy, které jsou v zimě nejvíce rozbahněné, zpevňujeme. Koně tak nestojí na blátě a mají „pevnou půdu pod nohama”. 

Pravidelně vyséváme nové traviny.  Můžeme tím ovlivnit, co na louce poroste. Pro koně je vhodná píce spíše tvrdá a hořká s nízkým podílem jetelovin.  Zpravidla vyséváme  lipnici luční, kostřavu červenou výběžkatou, psineček výběžkatý, jílek vytrvalý a sveřep bezbranný. 

Dále sekáme nedopasky, jsou-li nějaké. Eliminujeme tím vysévání plevele. Na jaře a na podzim vláčíme lučními bránami, aby se srovnaly případné nerovnosti a aby se provzdušnila půda.

 Každý rok část louky koním znepřístupníme a necháme vyrůst seno. Tak si půda odpočine od koňských kopýtek a travní drn zhoustne. 

Ale co pokládáme za nejdůležitější, je sbírání koňského trusu z celé používané plochy. 

Máme k dispozici 6,5 ha pro 6 koní. Ruční sběr nepřipadá v úvahu a proto ke sběru používáme sběrač koňského trusu – Kliener.  

Je to novinka na českém trhu. Účinnost sběrače zajišťuje speciálně tvarovaný naběrací nůž, který nastavením pomocí pákového mechanismu vůči terénu umožňuje spolu s opěrnými kolečky efektivní nabírání hmoty bez poškození travního drnu.  Přes zadní zaoblenou hranu lze sběrač následně překlopit a vyklopit tak celý obsah najednou.  Kliener umožňuje nejen nastavení sběrného nože vůči terénu, ale i nastavení výšky uchycení oje vůči tažnému vozidlu.  

Navíc dvojí kloubový závěs oje, kluzné lišty a také vyvážení hmotnosti zařízení umožňuje efektivní kopírování terénu na rovině i ve svahu. Opotřebitelné části zařízení – kluzné lišty a naběrací nůž jsou vyměnitelné a  dají se objednat jako náhradní díly. Unikátnost řešení sběrače byla potvrzena v dubnu 2018 vydáním patentové ochrany ve formě užitného vzoru. 

Díky takovému pomocníkovi sbíráme homolky pravidelně po celý rok. Pouze když leží sníh, máme přestávku. Sebraný trus spolu s hnojem z přístřešků necháme na hromadě přímo na louce projít kompostovacím procesem. Máme tak jistotu, že veškerá vajíčka parazitů budou zničená.  

Během jednoho roku nasbíráme několik pořádných hromad kompostu, které necháváme tzv. vyzrát. 

Na jaře nebo na podzim kompost vracíme zpět na louku. Zvyšujeme tím provzdušnění půdy, podporujeme činnost půdních bakterií a zvyšujeme úrodnost zeminy. Na takové louce se potom nedaří mechu a jetelu plazivému.  

Díky pravidelnému sběru necháváme koníčkům celou louku, krom plochy, kde roste seno, k dispozici celý rok. Louka je koňmi vypásána rovnoměrně a dokonce jsme v poslední sezóně ani nesekali nedopasky, nebylo potřeba.   

Ošetřování pastvin je celoroční práce, ale odměnou nám je zdravá a čistá pastva nejen pro koně, ale i pro naše oči…. ať je léto nebo zima.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *