V mechu a kapradí…

V mechu a kapradí…

Po nějakém čase, kdy se koníci spokojeně pásli na našich pastvinách, jsem si začala všímat, že se začal objevovat mech a na velmi vypasených místech jetel plazivý.

Hned vedle rostla vysoká zelená tráva, ale té si koníci vůbec nevšímali a neustále vykusovali už tak spasené plochy. Samozřejmě, bylo to proto, že na místě bujné trávy měli záchod, kam chodili vykonávat svou potřebu. Logicky na tomto místě bylo víc hnojiva a tráva krásně rostla, ale koním nechutnala. Naopak na vypaseném místě nebyl hnůj žádný, půda tady byla chudá a dařilo se jetelu plazivému a mechu.

Takto vypadaly velké plochy – mech, který dusil trávu.

Já ale měla představu rovnoměrně vzrostlé trávy a následně pak spasené plochy, po které se koníci spokojeně pohybují. V žádném případě jsem si nepředstavovala, že louka pod koňmi bude vypadat jako zanedbaná plocha, kde jsou trsy tmavě zelené vysoké trávy, kde roste bodláčí, kopřivy a na jiném místě jen mech a jetel plazivý.

Foto z května 2016.

Ale jak koníky donutit, aby vypásali plochu rovnoměrně? Jedině tím, že jim budu trus pravidelně sbírat tak, aby se netvořili záchody.

A jak docílit, aby tráva rostla všude a nedusil jí mech nebo jetel plazivý? Jedině tím, že budu louku pravidelně hnojit, aby tráva měla dostatek živin a dařilo se jí.

Takže koňský trus už třetím rokem sbírám pravidelně po celý rok a skládám na hromadu, kde nechám hnůj vyzrát minimálně rok. Během roku přidám i zelenou trávu ze sekačky. Potom hromadu rozvezu po celé ploše a lučními bránami rovnoměrně zapravím do půdy, jak jsem popsala v článku:“A pastevní sezóna může začít…“ Někdy to udělám na jaře, někdy na podzim.

A světe div se. Začalo to fungovat. Už loni na podzim jsem si všimla, že jetel plazivý úplně vymizel a letos na jaře jsem neobjevila žádný mech. Na pastvinách začala rovnoměrně růst tráva už v březnu. A protože úklid trusu je tak snadný za každého počasí, mají koníci od jara 2018 k dispozici celou plochu pastvin bez omezení, tedy i v zimě za nepříznivého počasí.

A takto vypadají naše pastviny letos na jaře po celé zimě:

Foto z 5.3.2019.
Foto z 5.3.2019.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *