Proč se vyplatí odklízet koňský trus i z pastevních ploch. Názor veterinární lékařky.

Proč se vyplatí odklízet koňský trus i z pastevních ploch. Názor veterinární lékařky.

Oslovila jsem paní Kristýnu Bernardovou, veterinární lékařku, aby nám vysvětlila, z jakého důvodu se vyplatí vynaložit námahu a koňský trus z pastvin odklízet.

Tady je její článek:

Kůň je hostitelem několika desítek druhů vnitřních parazitů. Mezi nejvýznamnější vnitřní parazity koní patří: malí strongylidé, škrkavka koňská, tasemnice koňská, velcí strongylidé, roup koňský, střečci a mnozí další.

Uvedu zde pár příkladů, kdy je sbírání trusu z pastviny důležité s ohledem na vývojový cyklus parazitů.Vajíčka škrkavky koňské přežívají v půdě mnohdy 5 a více let. Často se setkávám s nakažením mladých koní škrkavkami v důsledku nedostačného odstraňování trusu z pastvin, kdy jsem přivolána kvůli respiračním problémům. Dalším parazitem, který profituje z málo častého úklidu pastvin, je malý strongylus – Cyatosthoma. Ideální teplota pro přežívání larev na pastvinách se pohybuje mezi 5-10°C. Migrační dynamiku larev výrazně ovlivňují dešťové srážky, kdy prudké letní deště mohou larvy roznést po celé pastvině. Postižení tímto parazitem se projevuje průjmy, které přecházejí do chronicity, podkožními edémy  a bohužel mohou vést i k úhynu. Poslední příklad, který uvedu, je tasemnice koňská. Ta ke svému vývoji potřebuje mezihostitele, kterými jsou roztoči, kteří jsou součástí pastevního ekosystému. Z tohotu důvodu je výskyt tasemnic u koní na pastvinách vysoký. Mezi příznaky onemocnění patří koliky, hubnutí, anémie. V závažných případech může dojít až k obturaci nebo preforaci střeva.

Pravidelným sběrem koňského trusu se snažíme přerušit vývojový cyklus parazitů. Sběr trusu je doporučován ob den a za vlhkého počasí. Nasbíraný trus by měl být kompostován po dobu nejméně 1 roku, aby došlo k lividaci vývojových stádií. Vláčení pastvin by se mělo provádět za sucha. NIKDY ne za vlhkého počasí, kdy můžeme parazity rozvláčet po celé pastvině a tím si ji zkontaminovat.

MVDr. Kristýna Bernardová

(zdroj: http://fvl.vfu.cz/informace-o-fakulte/sekce-ustavy/klinika-chorob-koni/pedagogicka-cinnost/ke-stazeni/endoparazite-u-koni-diagnostika_terapie_prevence.pdf)

Velmi zajímavé čtení. Díky informacím od paní doktorky jsme změnili uskladnění hnoje tak, aby prošel minimálním ročním kompostováním. Upravili jsme i systém odklízení homolek vzhledem ke kapacitě Klieneru tak, aby jsme nejezdili po pastvě s plným sběračem, ale aby bylo možné ho vysypat ve správný čas, kdy je plný. Vzhledem k tomu, že chceme kompost vracet na pastvinu a udržovat tak živnou půdu pro růst trávy, bylo jednoduché vše vymyslet a uspořádat.

MVDr. Kristýna Bernardová působí v Dolním Bousově, okres Mladá Boleslav. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit její profesionální přístup ke čtyřnohým pacientům a jejich majitelům.


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *