Proč čistíme pastviny/výběhy od koňského trusu.

Proč čistíme pastviny/výběhy od koňského trusu.

Vybudovali jsme pro koníky, pobývající pouze venku v režimu 24/7 pěkné zázemí s přístřešky, různá zákoutí se stromy, mezonetovou pastvu, kam koníci musí do kopce po štěrkové cestě. Dalo nám to opravdu hodně práce, a tak jsme si řekli, proč to neukázat a pozvali jsme si návštěvu. Návštěva Vám kolikrát přesně řekne, co je kde špatně, jak by to udělali jinak, lépe a jen tak mezi řečí Vám pochválí jednu, dvě věci. Jaké bylo naše překvapení, když výtka byla pouze jedna. Návštěva totiž přijela v polovině listopadu. Pastva byla vypasená a koníci se futrovali senem, aby náhodou před zimou nezhubli. Šli jsme po louce k přístřeškům, které  uklízíme denně. Návštěvě nevadilo mírné bahno, mokro. Vadilo jim, že museli přes koňský trus. Do té doby jsme jednou za čas pastvu povláčeli, což stačilo, když byli koně přes noc v boxech. Ale teď už to nestačí. A první důvod proč uklízet pastvu byl na světě – důvod estetický, aby návštěvy nemusely skákat mezi koňským trusem.

 

Další důvod jsme našli v další pastevní sezóně. Máme rotační systém pastvy tak, aby si část louky vždy odpočinula. Ale i tak s přibývajícím časem pobytu koní na pastvě začaly koňské záchody nabývat velkých rozměrů. Dostali jsme se do situace, kdy pastva byla plná ostrůvků a ostrovů bujné zeleně, které se koně ani nedotkli. Tyto ostrůvky byly často zapáchající a hlavně po dešti nevábné. Bylo jasné, že povláčením by se trus pouze roztahal ještě na větší plochu. Takže druhý důvod proč uklízet pastvu – rozšiřující se koňské záchody a tím zmenšující se pastevní plocha.

 

Dalším důvodem je výskyt parazitů. Když koníci na noc chodili do boxů, na pastvě byla jen část trusu. Stačilo jednou za čas povláčet, nechat odpočinout. Po konzultaci s veterinárním lékařem nám bylo jasné, když teď necháme homolky volně válet na pastvě, po čase zamoříme celou plochu parazity. Náš rotační systém nestačí na to, aby se paraziti sami zlikvidovali. Odčervujeme pravidelně 4x v roce, ale láká nás představa odčervovat co nejméně a i třeba  přírodními prostředky. Zda se nám tento záměr povede, můžeme posoudit za určitý čas, kdy budeme pravidelně pastevní plochu uklízet. Náš cíl – zdravá pastva.

 

Důvodů proč odklízet koňské homolky jsme našli daleko víc, ale výše uvedené nás donutily vyřešit pravidelný úklid.

Kliener – sběrač trusu je pro nás velký pomocník. Se čtyřkolkou je pastevní plocha uklizená za malou chvilku a na doby, kdy jsme uklízeli ručně s kolečkem už jen vzpomínáme.

www.kliener.cz

 

 

 

 

 


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *