Jak udržovat výběhy/pastviny pro koně chované v režimu 24/7?

Jak udržovat výběhy/pastviny pro koně chované v režimu 24/7?

V době, kdy jsme se rozhodli přejít na chov koní v režimu 24/7, začalo nové, pro nás neznámé období.

Dříve jsme koně každé ráno po krmení vyvedli do výběhů, boxy jsme vymystovali, nastlali a připravili seno. Večer jsme přivedli koně zase do boxu připraveného na noc. Výběhy/pastviny  jsme koníkům střídali tak, aby bylo možné povláčet, rozhrnout homolky a nechat narůst trávu, tedy nechat výběh odpočinout. Vzhledem k tomu, že koně trávili v boxe  minimálně 8 hodin v létě a maximálně 14 hodin v zimě, bylo trávy vždy dost. V zimě jsme vyvádělli do zimního výběhu, kde byla z podzimu vzrostlá tráva a to jim stačilo do února na zobání přes den. Když byl sníh nebo mráz, dělali jsme kopičky sena i ve výběhu, aby se koně zahřáli a zabavili.

Ale teď, kdy jsou koně ve výběhu celý den, je to jiné. I když stále střídáme výběhy a necháváme plochy odpočinout, tráva nestihla dorůst. Najednou se začala zmenšovat pastevní plocha a rozšířily se tzv. záchody koníků. Určitě to znáte, koně chodí kálet na několik míst ve výběhu, kde potom vzrostlou trávu nežerou a jenom tato místa rozšiřují. Po pár týdnech nám došlo, že budeme muset plochy od koňského trusu čistit. Je to logické. Dříve jsme cca 30% až 60% hnoje (podle ročního období) vyvezli z boxů na jednu hromadu a nechali jsme to uzrát. Ve výběhu jsme zbytek hnoje rozhrnuli a nechali jsme to na sluníčku nebo mrazu vysušit nebo vymrznout a rozpadnout se do trávy. Ale nyní zůstává 100% koňského trusu ve výběhu.

Takže jsme začali tím, že jsme každé ráno vzali mystovačky s kolečkem a výběh, který měli koně právě k dispozici,  vymystovali. Většinou to bylo 1,5 až 3 ha. Co mám říct. Byla to pořádná dřina. Kolečko bylo těžké, homolky z trávy šly velmi těžce vybrat. Záda a ramena jsme cítili po pár dnech. A hlavně, toho času, který jsme ztrávili za každého počasí.  Protože jsme v té době už měli 7 koní na 6,5 hektarech, začalo to být neúnosné. Máme rádi, když mají koníci větší prostor, ale tento prostor udržovat čistý ručně už opravdu nešlo.  Máme výběhy i ve svahu, takže pohyb s poloplným kolečkem byl těžký. I když jsme povolali techniku a sbírali homolky do valníčku za traktorem, bylo to pořád zdlouhavé a ne moc pohodlné. Výběhy byly sice čisté, tráva rostla všude rovnoměrně, ale my jsme tak trávili spoustu času namáhavou prací.

Začali jsme hledat techniku určenou ke sběru koňského trusu. A našli jsme řešení.

K nám do stájí přišel Kliener. Je to sběrač koňského trusu vhodný za traktor, za čtyřkolku nebo i za auto. Velká jeho výhoda je v tom, že posbírá jenom homolky a to i z vyšší trávy. Je jednoduchý na obsluhu a čištění plochy je velmi rychlé. Dá se použít i ve svahu, prostě všude, kam dojede tažné vozidlo. Vysype se velmi jednoduše a místa, kam ukládáme hnůj ke zrání jsou úhledná a prostorově nenáročná. Výběhy uklízíme pravidelně, jednou v týdnu, a dá se říci, že za pár minut je hotovo. Už bych neměnila! Sběrač je největší pomocník v našich stájích.

Jak Kliener používáme popíšu v dalším článku.

Plochy čištěné ručně:


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *