Koňské záchody – ano nebo ne!

Koňské záchody – ano nebo ne!

Nedávno jsem četla článek „Koňské záchody: nefunkční zbytečnost, nebo funkční nezbytnost/EQUICHANEL.CZ“.

Článek mě zaujal a donutil mě zamyslet se opět nad komfortem našich koní. To, že koně neradi močí na tvrdém povrchu, jsem věděla už dříve, ale nikdy mě nenapadlo, že toto musím vyřešit i u koní, kteří jsou chovaní v režimu 24/7.

V období, kdy je vzrostlá tráva nebo naopak sněhová pokrývka je jasné, že koníci nemají problém najít vyhovující místo, kde svou potřebu vykonají. Ale v období, kdy je zem zmrzlá jako beton, není ani tráva ani sníh, nastává problém takové místo najít. Takže samozřejmě, že svou potřebu začali vykonávat v přístřešku.

Již dříve jsem se rozhodla, že koníkům přístřešky stlát nebudu. Udržuji v nich podlahu suchou, hliněnou a občas ji posypu granulovanou podestýlkou, aby zem zůstala měkká a neprášila. Přišla jsem na to, když jsem v dobré víře koníkům nastlala krásnou slámu při představě, tedy mé představě, že koníci budou mít pod přístřeškem jako v pokojíčku s peřinkou, kde budou krásně odpočívat a nebudou v té hnusné zimě strádat. Představa koní však byla úplně jiná. Během jednoho dne se z přístřešků stalo veřejné WC, kam, podle mě, chodili vykonávat potřebu všechna zvířata z dalekého okolí. Mám podezření, že toto místo navštěvovali i srnky, daňci a mufloni z nedaleké Obory. Moje dcera by mohla vyprávět, protože se podílela na likvidaci tohoto záchodu. Byla to pořádná dřina, vytahat po čase všechen hnůj. Podlaha pak byla smrdutá a mokrá další 3 měsíce a i když už jsme podestýlku vykydali, koníci neustále močili pouze v přístřešku až jsme je museli znepřístupnit a podlahu asanovat. Takže jsem tenkrát řekla: „Už nikdy více!“

Takto vypadá podlaha přístřešků po čtyřech letech využívání koňmi 24 hodin denně 7 dní v týdnu 365 dní v roce.

Začala jsem být trochu nervózní, když koníci v mrazech opět začali močit v přístřešku. Jak by taky ne. Podlaha je měkká, všude jinde je beton.

A pak jsem četla ten již zmíněný článek a rozsvitilo se mi. Ihned jsem zřídila tři místa, kam jsem navozila vysokou slámu a čekala co na to koníci. Druhý den byli přístřešky krásně čisté. Dokonce jsem načapala koníka, jak odešel od sena v přístřešku vykonat potřebu na slámu a opět se vrátit k baště. Takže vyřešeno!!!

Po pár dnech jsem přišla na bonus po zřízení záchodů pro koníky. V přístřeškách a v blízkém okolí uklízím polovinu homolek než před zřízením záchodů. Koníci raději chodí vykonávat veškerou svou potřebu do blízkosti slámy.

Záchody budu likvidovat na jaře. Jak to půjde? Zda to nebude opět dřina? Uvidíme! Za mě tedy záchody určitě ano, zatím!

Tři místa s navezenou slámou. Je vidět, že koníci tam rádi chodí vykonávat veškerou potřebu.
Zdroj:
http://www.equichannel.cz/konske-zachody-nefunkcni-zbytecnost-nebo-funkcni-nezbytnost?fbclid=IwAR32rSyEyNC5Jjr088MYbGPRfgY4opPd2Bn2e1OppjGR2yoF7ura_bsaURQ



Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *